09:30

Selerynka - seler marynowany

Sylwester zaraz! Na kanapeczki nadaje się nie tylko łososiowa marchewka z tego przepisu, ale też ten pieczony seler. Taki wdzięczny, a niedoceniany. Marynowany w takich aromatach sprawi przyjemność podniebieniu. Cudowna alternatywa dla wędliny do chleba. Spróbujcie!  

Składniki:
400 g selera (korzeń)
1 cebula



marynata:
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżki musztardy stołowej
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka oleju lnianego
2 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe


5 łyżek wody


Przygotowanie:

  1. Wyszoruj seler i obierz z grubej pofałdowanej skóry.
  2. Zawiń w folię aluminiową i piecz w dobrze rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 60 minut. 
  3. Ostudź upieczone warzywo.
  4. Za pomocą mandoliny, szerokie obieraczki lub noża podziel seler na plastry. Jak najcieńsze.
  5. Pokrój bardzo drobno cebulę. Składniki marynaty wymieszaj razem.
  6. Dodaj marynatę i cebulę do selera, a następnie dobrze go obtocz w niej. 
  7. Seler wraz z marynatą umieść w słoiku i dociśnij do dna.
  8. Marynuj przez minimum 24 godziny.
  9. Podawaj na kanapkach tak jak szynkę.
Smacznego!


Prześlij komentarz
Copyright © 2016 Fetish Food Vegan , Blogger